Parawushu: Ο δρόμος της αποκατάστασης και η θεραπευτική προσέγγιση της Κινέζικης εργοθεραπείας
Δεδομένος είναι και ο θεραπευτικός χαρακτήρας του Parawushu
Τα οφέλη για την υγεία, για κάποιον/α που ασκείται στο Κουνγκ Φου είναι πολλά. Η άσκηση στο Κουνγκ Φου είναι μια πολύπλευρη γυμναστική και γυμνάζει αρμονικά το σώμα πέρα από την ψυχολογική πληρότητα και ανάταση. Ένα σώμα λοιπόν με βλάβες καταφέρνει έτσι, να γυμνάζει τα δυνατά του μέλη και να δυναμώνει σταδιακά τα λιγότερο δραστήρια .Τα μέλη που είναι αδρανή γυμνάζονται ημιπαθητικά, καθώς οι παραλύσεις και οι βλάβες δεν βιώνονται ως κάθετες ή οριζόντιες ευθείες, αλλά σαν τεθλασμένες, με αποτέλεσμα οι μυς να έχουν και τα αδρανή και τα ενεργά τους μέρη. Η χρήση της στοχευμένης αναπνοής που χρησιμοποιείται στις τεχνικές του Κουνγκ Φου αιματώνει πιο σωστά το σώμα, καθώς μέσα από πολλές έρευνες είναι γνωστό πως με την καλύτερη αιμάτωση ενεργοποιείται αποτελεσματικότερα η αποθεραπεία του οργανισμού, στο μέγιστο.
Η ενέργεια στο σώμα μας, έχει να κάνει με την κυκλοφορία του αίματος, μέσα από τον έλεγχο της αναπνοής και τον συντονισμό της κίνησης δηλαδή, καλλιεργούμε αυτό που λέμε στο Κουνγκ Φου (είτε μεταφορικά είτε πραγματικά) συνεχής ροή της ενέργειας. Η ίδια ροή ενέργειας πέρα από την αναπνοή και την κυκλοφορία του αίματος που την απεγκλωβίζει εξαρτιέται και επιτυγχάνεται στο παρασυμπαθητικό μας σύστημα, στους μεσημβρινούς και τα κανάλια τους. Σε κάθε στυλ Κουνγκ Φου λοιπόν, άλλοτε σε λιγότερο και άλλοτε σε περισσότερο βαθμό υπάρχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά της αρμονικής, πολύπλευρης και πολυαισθητηριακής γυμναστικής με την στοχευμένη αναπνοή και τον προσωπικό ρυθμό ανάπτυξης τους. Επιπλέον, όλα τα παραπάνω μπορεί να τα επιτύχει σε μέγιστο βαθμό ο/η ασκούμενος/η στο Taiji quan, που από πολλούς θεωρείται η κορωνίδα των στυλ, καθώς και η αρχή των Κινέζικων μαχητικών τεχνών.
Προσπαθώντας να προετοιμάσουμε το σώμα για μάχη βάζουμε τέτοιες ποιότητες (κινητικός έλεγχος και προσαρμοστική ικανότητα σε αθλητικές ανώτερες δεξιότητες), σε αυτό, ώστε να το ελέγχουμε απόλυτα. Στόχος είναι να παλέψουμε με τον αντίπαλο εκτρέποντας τις αντιβαίνουσες δυνάμεις. Από αυτό το εφαλτήριο ξεκινάνε και τα οφέλη στην υγεία, καθώς εδώ από την αρχή και απαρέγκλιτα γυμνάζουμε το σώμα μας αρμονικά, πολύπλευρα, ήπια και με τέτοιες αρχές που εν τέλει να είναι αρκετά απαιτητικές. Οι αναπηρίες, οι διαταραχές και οι τραυματισμοί ωφελούνται σε μεγάλο βαθμό.
Η βιβλιογραφία και οι συζητήσεις πάνω σε αυτό είναι πλούσια. Ακόμα πιο στοχευμένα δουλεύουμε την υγεία μας με τα Qi gong. Πρόκειται για ενεργειακές θεραπευτικές ασκήσεις ή ολόκληρα συστήματα θεραπευτικών ενεργειακών ασκήσεων. Η γκάμα είναι πολύ μεγάλη και εδώ και στην Ελλάδα δουλεύουμε αρκετά και αυτό το κομμάτι για όλους τους ασκούμενους στο Κουνγκ Φου άσχετα από αναπηρία.
Ο ρόλος των Qi gong είναι ακριβώς αυτός, να θεραπεύσουν, να δυναμώσουν και να θωρακίσουν τον οργανισμό πόσο μάλλον τα άτομα με αναπηρία.
Το Parawushu λοιπόν με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά με όλον αυτόν τον πλούτο χρησιμοποιείται από τους εκπαιδευτές του ως μέσο ενδυνάμωσης και αποκατάστασης αναπηριών. Το ίδιο θα μπορούσαμε να επισημάνουμε και για τα ψυχολογικά οφέλη από την άσκησή του. Είναι γνωστός ο γενικότερος ψυχοθεραπευτικός ρόλος του αθλητισμού, πόσο μάλλον στο Κουνγκ Φου που ο στόχος του είναι μια ισορροπημένη προσωπικότητα με μαχητικές ικανότητες και στρατηγικές διαχείρισης και επίλυσης διαφόρων καταστάσεων.
Πέρα από τα προφανή οφέλη στην υγεία για τις κλασικές κινητικές αναπηρίες, υπάρχουν οφέλη και για αναπηρίες με εξειδικευμένες απαιτήσεις όπως είναι ο αυτισμός, οι νοητικές αναπηρίες, το νεανικό πάρκινσον και διάφορα σύνδρομα. Ισορροπία και αρμονική άσκηση σε σώμα και ψυχή για όλους, αποκατάσταση και στοχευμένη θεραπευτικότητα.
Οι γιατροί, οι ψυχολόγοι, οι καθηγητές φυσικής αγωγής, οι φυσικοθεραπευτές, οι εργοθεραπευτές που συνεργάζονται με το Parawushu οπλίζουν και με ιατρικά δεδομένα όλα τα παραπάνω.